Други недељни дан по Педесетници, посвећенСветом Великомученику Теодору Стратилату, свечано је прослављену Благовештењској Цркви манатира Градац. Повод за посету Његовог Преовсвештенства Епископа Јустина и сабрање великог броја свештенослужитеља, монаштва и верног народа, била је додела напрсног крста досадшњој настојатрљици манастира, монахињи Нини.

Литургијским сабрањем предстојао је Епископ Јустин уз саслуживање игумана студеничког архимандрита Тихона (Ракићевића), протојереја и старешине саборног храма у Рашкој Здравка Николића, протојереја Радоја Санде, протојереја Миломира Радића, јереја Александра Бојовића, јереја Ненада Рогића, јереја Николе Ћурчића, протођакона Александра Грујовића и ђакона Владимира Јовановића. Својим присуством литургијско сабрање увеличали су игуманија жичка Јелена, игуманија манастира Благовештења Михаила, игуманија манастира Ковиље Агрипина, игуманија манастира Каменац Марина, игуманија манастира Кончул Минодора. Игуманије и монахиње поменутих манастира су анђеоским појањем допринеле велелепности Свете Литургије.

На Светој Архијерејској Литургији било је присутно мноштво народа, који се у се окупили да молитвено прославе овај велики и важан дан за свету обитељ манастира Градац. Епископ Јустин обратио се беседом окупљенима и нагласио важност и бескомпромисност апостолског и хришћанског послања кога се нарочито присећамо у Другу недељу по Духовима. Апостоли су од Господа послати да буду „ловци“ људи, да сведоче и проповедају веру у Васкрслога Господа Исуса Христа. Најбољи пример за апостолско послање је Савле, који је постао Свети Апостол Павле, васељенски проповедник и мисионар Цркве, како је нагласио Епископ Јустин. Божије призвање тражи целог човека и јасан одговор на Божији призив,што се огледа у чистоти живота.Велики број верника, и нарочито велики број деце, приступили су Светој Тајни Причешћа.

У духу изговорене беседе Преосвећеног Епископа Јустина и празничној радости,монахињи Нини, настојатељици манастира Градац, додељен је напрсни крст, чиме је она и званично постала игуманија свештене обитељи манастира, који је годинама уназад предводила у сваком стрпљењу и љубави. Том приликом, Епископ Јустин је подсетио је на уложени труд игуманије Нине и призвао архијерејски благослов на њу и сестринство за сваки духовни напредак и раст у Христу. Напрсни крст је додељен је монахиње Нини уз једнодушно и једногласно „Достојна!“ свих присутних.

После Свете Архијерејске Литургије игуманија Нина је са својим сестринством угостила Епископа и све присутне на пригодној празничној трпези, тако је да је молитвено литургијско сабрање добило свој наставак у целодневној заједници и срдачним разговорима. Игуманија Нина је за свој будући, као и досадашњи рад, добила недвосмислену подршку целокупне црквене заједнице која је поделила радост сестринства поводом овог за манастир изузетног догађаја.

Текст саставио: професор Предраг Драгутиновић