Већ неколико година сусрећемо се са матурантима основних школа Миодраг Матић и Др Драган Херцог који нам долазе са својим родитељима, браћама и сестрама, разредним старешинама и вероучитељком Милицом Ракић.
Ове године имали смо такву радост да су нам се придружили војници касарне Стефан Немања из Рашке, као и наставници и ученици основне школе Јосиф Панчић из Баљевца.
Могли смо да чујемо од више њих који су тај дан посетили манастир Градац: „Школа, војска и црква на једном месту окупљени око племенитог задатка.“ Добра воља, труд и брига за другог донела је обиље благослова свима окупљенима.
Ово је био дан размене радости, љубави и поколона. Сви су припремили поклоне једни другима и радовали се изненађенима. А ученици издвојеног одељења у Градцу спремили су и представу преко које смо упознали све важне и значајне људе рударског краја Баљевац. А како су нам наши другари љубављу узвратили сведочи писмо које смо добили:

Драги,

хвала Вам што сте нам били дивни домаћини, што сте нас примили да срцем и душом, славимо и радујемо се заједно.
Стара афричка пословица каже, УКОЛИКО ЖЕЛИШ ДА ИДЕШ БРЗО – ИДИ САМ. УКОЛИКО ЖЕЛИШ ДА СТИГНЕШ ДАЛЕКО – ИДИ СА НЕКИМ.

Благодаримо Вам што сте били наши сапутници и што сте нам омогућили да путујемо далеко: у свако наше срце, свако наше биће, уживајући у радости живота. ХВАЛА ВАМ!

С поштовањем,
Деца и Милица Ракић, вероучитељица