Овогодишњи Дани краљице Јелене започети су и завршени програмом за децу, у оквиру којих је узело учешће око 700 младих људи. Овако конципиран програм одговор је на догађај који је потресао целу Србију у мају ове године.

Дани су почели 6. јуна у Дому културе у Рашки са трибином Безбедност деце на интернету, трибини су присутвовали родитељи, наставници и ученици Основне школе  Рашка.

Трибина: Безбедност деце на интернету

Програм се наставља 8. јуна у Основној школи Јошаничка Бања радионицом бројаница Због Тебе бројим, због Љубави постојим. Након завршене радионице деца су исказала жељу да се овакво дружење понови, а одраслих да се прошири и у друге школе.

Радионица бројаница Због Тебе бројим, због Љубави постојим

У петак, 9. јуна 2023. у конацима манастира Градац започета је радионица мозаика Каменчић један сам није вредан, а увече у Галерији Центра за културу “Градац” отворена је изложба “Helena, serbiae regina”. Ова изложба која је настала поводом обележавања 75 година од оснивања Републичког завода за заштиту споменика културе, у сарадњи са другим националним установама културе и академским и научним институцијама, до сада је приказана у Културном центру Србије у Паризу и у Галерији Академије уметности у Новом Саду, а сада у Рашки и у цркви Благовештења манастира Градац.

Свечаном отварању присуствовала је Данијела Ванушић, помоћник министра културе за културно наслеђе и дигитализацију, Станислас Пјере, директор Француског института у Србији, председник општине Рашка, Немања Поповић, а присутнима су се обратили Никша Барлов, в.д. директора Центра за културу “Градац” и проф. др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе, која је и отворила изложбу.

У свом обраћању Барлов је, између осталог, рекао да “богато наслеђе краљице Јелене и огроман траг који је оставила у колективном памћењу нашег народа сведочи о величини њеног дела, али и о посебној вези између истока и запада или, боље речено, изнад истока и запада, која се још тада укоренила на овим просторима и која суштински траје и данас.”

Изложба “Helena, serbiae regina” финансирана је средствима Министарства културе Републике Србије и реализована уз благослов Епископа жичког др Јустина (Стефановића) уз ентузијазам игуманије  Нине (Неранџић) и сестринства манастира Градац.

Након свечаног отварања, др Дубравка Прерадовић је одржала предавање под називом “Поставили су темеље истраживањима Градца – Габријел Мије и његови ђаци и сарадници”.

Радионица мозаика

Отварање изложбе “Helena, serbiae regina”

У суботу 10. јуна, паралелно су се одржавале две активности за децу, радионица мозаика у манастиру Градац, а у спортској хали у Рашки одигран је турнир у одбојци Сервирај за радост, чији је организатор био одбојкашки тренер Драгиша Живковић. На турниру су учествовали ЖОК Рашка, ЖОК Јошаничка бања, ЖОК Ушће, ЖОК Соколица -Звечан и победници турнира ЖОК Рудар – Баљевац.

Турнир у одбојци Сервирај за радост

Радионица мозаика

У поподневним сатима др Драгана Павловић провела нас је кроз део изложбе “Helena, serbiae regina” који је представљен у Центру за културу “Градац. Након упознавања са историјским ликом краљице Јелене, следио је сегмент излагања везан за културно и уметничко наслеђе манастира Градац.

У наставку вечери др Предраг Драгутиновић у свом предавању Задобити дар љубави. Наслеђе краљице Јелене, истиче: “Дани Краљице Јелене су увек пригодна прилика да се подсетимо њеног наслеђа, да о њему промишљамо и да на њега одговоримо, да бисмо и сами, на њеном трагу,  били активни делатници у њиви љубави Божје, а не само равнодушни примаоци и посматрачи живота који нам промиче пред очима. “

На крају предавања професор Драгутиновић издваја поуке које нам доноси житије краљице Јелене:

Прва поука коју нам нуди Житије краљице Јелене је да се свако дело започиње и завршава молитвом. На тај начин сведочимо да наш живот није нешто што се подразумева, већ нешто што се одржава милошћу Божјом и да сами од себе нисмо ништа кадри да учинимо, већ само „ако Господ хоће и живи будемо“ (Јак 4,15). Друга поука је да је молитвени живот, живот који се проводи у подвигу, тј. у уздржању и умерености. На тај начин показујемо да нисмо пуки конзументи овога света, већ његови добри домаћини, и да не дозвољавамо да ишта овлада нама, већ да у благодарности узимамо од земаљских плодова. Трећа поука тиче се љубави према Цркви, према богослужбеним просторима где, окупљени на евхаристијским сабрањима, живимо један небески исечак времена, кушамо Царство небеско које долази и црпимо мотив и снагу да наставимо кроз живот. Четврта поука је да никада не окрећемо поглед од потребитих, за земаљска добра ускраћених, сиротих, болесних и немоћних. Краљица Јелена је сва своја земаљска добра схватала као дар Божји који је даривала даље. Отуда њена непрестана брига и старање за оне којима тај дар у овоме веку није удељен. Пета поука је да је просвета саставни део хришћанског живота. Писац Житија сведочи за Јелену: „Опевану и всехвалну благодат имађаше, коју је примила просвећењем Светога Духа, познајући све књиге, била је готова да одговори свакоме ко је пита.“ Образовање је један од носећих стубова српске културе Средњег века. Образовање је трајни задатак сваког доба, задатак да се наново осмисли и тако оплемени овоземаљски живот. Шесто, краљица Јелена је посебну бригу посвећивала формирању здраве породице, старајући се пре свега за младе девојке које су биле међу најслабијим  члановима ондашњег друштва. Невероватно је да се данас чују гласови који Цркви оспоравају старање за жене. Труд краљице Јелене на том пољу јасно сведочи да је такво старање саставни део црквеног Предања, био и остао.

Коначно, сагледавање смрти. У Цркви се читав живот осмишљава и гради на вери у Васкрсење Христово, на вери да је то и васкрсење наше, на вери да живот на овоме свету има смисла само када се у њега уносе искре васкрсне вере. “

Суботње вече завршено је у пуној сали Дома културе у Рашки 222 извођењем представе Воз у режији Воје Брајовића.

Изложба “Helena, serbiae regina”

11. јуна у 9 часова служена је Света Литургија на којој су појали чланови дечијег хора Црквене општине новосадске. Литургијом је началствовао градачки парох Радомир Митровић, саслуживали су протојереј Миодраг Шипка, архијерјски намесник новосадски први, протојереј Горан Милинковић и бивши градачки парох, јереј Ненад Рогић.

Дечји хор Црквене општине новосадске на Светој Литургији

Након Свете Литургије присутне је одушевио концерт групе Калем.

То  је састав који изводи традиционалну музику балканских простора са идејом како приближити савременог човека културном наслеђу.

Концерт групе Калем

Након концерта групе Калем уследио је наступ дечјег хора Ђурђевак, Етно групе Ђурђевак и црквеног хора при цркви Светог великомученика Георгија из Ужица – Свети Ђорђе. Музички део програма завршен је наступом Националног хора АVIA ARHANGELI, Завичајно друштво Стара Павлица.

Музички програм

Изложби Гастрономија рашког краја ове године поред војске које ја спремила војнички пасуљ у сарадњи са Средњом школом Краљица Јелена придружила су се удружења Брвеница и Черенски, а ове године гастро понуду увећала су етно домаћинства са Рудна – Домаћинство Шеклер, Видовдан и Пансион Небо.

Изложбa Гастрономија рашког краја

Радионицу фрагмената зидног сликарства водила је мср Маријана Протић из Републичког завода за заштиту споменика културе, а учесници радионице били су ученици Средње школе Краљица Јелена.

Последњег дана, 12. јуна од 14 часова у Дому културе у Рашки одиграла се представа за децу Велики свет мале Зое у режији Александре Ђурић.

Фотографије: Светлана Дингарац и организатор манифестације

На овој страници су само изабране фотографије, а све остале можете погледати на нашем албуму на ОВОМ ЛИНКУ.