СВЕТИ САВА МОЛИТВЕНО ПРОСЛАВЉЕН У МАНАСТИРУ ГРАДАЦ

Празник Светог Саве, Првог српског Архиепископа прослављен је молитвено и саборно у манастиру Градац, где је, у суботу 27. јануара 2018, Свету Литургију служио парохијски свештеник о. Никола Ћурчић, парох градачки.

Без обзира где се налазили и у којој земљи и на кугли земаљској живели, значај данашњег празника  који је  управо посвећен Светом Сави, код нас буди посебно осећање саборности и празничности. Храмови који носе име Светог Саве, домови, школе и друге установе, писмо и говор, песме и приче, имена људи, река, потока и брда све је то прожето учењем које је управо он оставио и чију идеју светосавља заступамо до данас.

Сетимо се речи Аве Јустина Поповића, изговорених на Св. Саву 1966. године : „Данас је Свети Сава, али данас је српски Велики Петак. Данас је Свети Сава, требало би да буде највећи празник после Ускрса, а данас је српски Велики Петак. Данас је Свети Сава, требало би да буде празник највећи после Божића, али ово је данас српски Велики Петак. Гле, како је тужна земља Србија, како је мрак попао земљу Србију. Каква тмина! Каква помрчина! Где су Срби? Много је бивших Срба, а правих Срба, авај, како мало! (…) А данас, данас на небу је српски Ускрс. Данас сва небеса, Свети Апостоли, Свети Пророци, Мученици, Исповедници славе Светога Саву. Данас сам Господ грли Светога Саву, највећег и најсветијег Србина, најљупкије и најмилије српско дете Растка! А он клечи и плаче. Плаче над несрећним српским родом, плаче над земаљском Србијом. Сва Небеска Србија слави Светитеља Саву, а ви несрећни Срби све сте његово заборавили на земљи.“

На Светој Литургију су били присутни ученици О.Ш. „Јосиф Панчић“ из Градца који су се причестили и који су заједно са проф. Николом Михајловићем и учитељицом Јеленом Секулић у Литургијском делу отпевали Химну Св. Сави и песму : „Ко удара тако позно“.  По завршетку Свете Литургије игуманија манастира Градац, мати Нина је свој присутној деци уручила светосавске пакетиће. У наставку, а у духу саборности у манастирском салону приређено је пригодно послужење за сав веран народ.

Порука Светог Саве је и овога пута била, да живимо сви у слози.

Фото, текст : проф. Никола Михајловић