„Оно што сте учинили једном од моје мале браће, учинили сте мени.“ (Мт, 25;40)

 

У току 2020. године реализовали смо пројекат„Оно што сте учинили једном од моје мале браће, учинили сте мени.“ (Мт, 25;40) који је  подржан од стране општине Рашка на конкурсу Удружења грађана. Са намером да се на прави начин афирмишу потенцијали особа са инвалидитетом и посебним потребама (ОСИ)  осмислили смо овај пројекат и назвали смо га према цитату који је записан од стране јеванђелисте Матеја.

Кроз осетљивости за проблеме са којима се носе особе са инвалидитетом и њихове породице желели смо да развијемо свест и код нас самих и код других о томе да свако има могућност за свој допринос у заједници у којој живи без обзира на добијене дарове Господа. Наша намера је била да помогнемо ОСИ и њиховим ближњима.

У реализацији пројекта учествовали су чланови Удружења за лица са посебним потребама из Рашке. Поред Удружења у пројекат су били укључени и дизајнер Војин Максимовић и професорка историје Јелена Јездимировић. Направљени су аутентично дизајнирани привесци и крстићи са одабраним и стилизованим мотивима из Богородичине цркве. Током протеклих месеци ови сувенири се налазе у продаји у манастирској продавници.

Део пројекта одвијао се у самом манастиру. Том приликом неколико чланова Удружења учествовало је у радионици Краљица Јелена и зидање манастира Градац у 13. веку.

Кроз дружење и разговор осетили смо лепоту и важност оваквих сусретања. Надамо се да ће овакви пројекти имати и свој наставак кроз сарадњу сестринства са ОСИ и да ће то бити на обострану корист и шире друштвене заједнице.