Kасарна “Стефан Немања” у Рашки прославила је 26. фебруара славу параклиса посвећену овом светитељу. Домаћини прославе испред 21.пешадијског батаљона у Рашки били су командант потпуковник Никола Грковић и свештеник Иван Аврамовић.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник студенички о.Здравко Николић, а саслуживали су му старешина храма Светог Саве у Супњу о.Дејан Николић, војни свештеник 2. бригаде потпоручник Владан Вуковић и ђакон Марко Ерић, уз присуство монаштва манастира Кончул и Градац, заменика председника општине Рашка, гостију из МУП-а и ватрогасне јединице из Рашке, као и многобројних припадника батаљона.

После Евхаристије свечаност је настављена у просторијама ресторана касарне, где је аматерско позориште “Рефлексија” из Рашке приказало представу “Завештање Светог Стефана Немање”. Затим се присутнима обратио домаћин командант Никола Грковић који је по поздравном говору добродошлице поделио поклоне и захвалнице новим пензионерима батаљона и добротворима параклиса касарне.

Уследио је свечани ручак уз мелодије народних песама са Косова и Метохије које су такође извели чланови позоришта “Рефлексија”.

Ово је први пут да се један овакав културни догађај одиграо у јединици која је правни наследник 37.моторизоване бригаде, бригаде народног хероја.

Сестринство манастира Градац се захваљује на срдачном гостопримству које су им указали официри, подофицири и војници  21.пешадијског батаљона у Рашки.

 

ФОТО: Никола Михајловић