У суботу 10. децембра, у просторијама Народне библиотеке у Пироту, одржана је трибина „Светлост старог Раса“ на којој је представљен зборник радова Јелена – краљица, монахиња, светитељка. Пред пуном читаоницом библиотеке, говорили су историчари др Катарина Митровић, уредница зборника, др Марија Копривица, аутор текста о „држави“ краљице Јелене, и др Владимир Алексић, аутор текста о светој краљици у српским владарским поменицима.

Трибину је отворио Давор Лазаревић, председник Удружења историчара Пирота, које је трибину и организовало, поздравивши учеснике и указавши на значај личности краљице Јелене за српски средњи век. У даљем излагању, др Владимир Алексић је истакао важно место свете краљице у свом времену, које се огледа и у чињеници да је њено име једно од најспомињанијих у српским средњовековним владарским поменицима. Обим државе краљице Јелене и њено политичко деловање у Србији били су предмет обраћања др Марије Копривице. Личност свете Јелене, као par excellence краљице, монахиње и светитељке, сликовито је представила др Катарина Митровић. Осврнувши се на њено житије, истакнута је Јеленина дубока господственост и свестраност. Трибину пратио плодоносан дијалог излагача и публике, уз закључак да краљичина „савременост лежи у њеној свевремености“

Пиротска публика уживала је у овој трибини која је приближила светлост старог Раса, а посебну радост причиниле су градачке сестре, које су испратиле овај, по много чему, важан догађај на културној сцени Пирота.

Представљање Зборника о св. Јелени Анжујској

Снимак промоције у Пироту