Манифестација  Дани краљице Јелене, од 2006. године има културно-историјски и традиционални карактер за Рашки округ. Настала је у намери да негује сећање на владарку и светитељку краљицу Јелену, ктиторку манастира Градац. Кроз свој дуги живот краљица Јелена неговала је у нашем народу духовност, писменост и културу  и тиме нас је обавезала да наставимо њеним путем. 

И ове године имаћемо подршку различитих учесника од уметника, професора, удружења, школа и културно-уметничких друштава. Посебно се радујемо гостима из Новог Сада и Ужица. А од ове године у организацију манифестације  придружила нам се и једина школа у Србији која носи назив по Светој краљици Јелени, Средња школа Краљица Јелена из Рашке.

Разноврсним програмом у три дана сетићемо се значаја велике српске краљице и просветитељке.

Света Литургија 13. јуна почиње у 9 часова, а у наставку дана очекује нас богат програм.

Прво ћемо уживати у наступу дечјег хора црквене општине Новосадске који је започео са радом 2015. године. Основни циљ овог хора је рад на развијању слуха, певању једноставних пригодних, дечјих, родољубивих и празничних песмица. Диригент хора Милица Грубишић будећи у деци љубав према музици, духовности, отаџбини, традицији, упознаје децу и са Литургијом кроз богослужбене песме. За музичку пратњу на хармоници у овом наступу задужен је Јован Летић.

Након дечјег хора црквене општине Новосадске наступа: црквени хор “Свети Ћорђе”,  дечији црквени хор “Ђурђевак” и етно група “Ђурђевак”, из Ужица.

У настојању да богослужењима да непролазну лепоту, а верницима сабраним на молитву подари живу везу у молитвеном општењу са Богом, од 2005. године, црквени хор “Свети Ђорђе” после дуже паузе активно наставља са појањем из којег се већ 2008. године формира и подмладак хора, односно дечији црквени хор „Ђурђевак.“ Ови хорови не би могли наставити тако активно са радом нити оформити подмладак хора да није било подршке и активног ангажовања тада старешине цркве Светог Ђорђа,  протојереја Ставрофора Зорана Јанковића који се од 2005. године веома залагао за оба хора. И данас оба хора постоје јер имају потпуну подршку садашњег старешине цркве Светог Ђорђа, Владимира Дуканца који са пуно љубави приступа хору и поштује дугогодишњи рад хорова. Својом искреном духовном песмом, црквени хор „Свети Ђорђе“ освојио је срца и одраслих и младих, па се тако створио и млади дечији црквени хор дивног назива “Ђурђевак”, у коме се окупљају деца различитог узраста. Ђурђевак је цвет пролећа и симболизује повратак среће и чистоту срца. „Ђурђевчићи“ расту и тако су прерарасли у етно групу “Ђурђевак”. Како би обогатили ритам, мелодију и оживели песме, хор је увек подржан величанственом инструменталном пратњом Бојана Курешевић, а са све три групе хора руководи Јасмина Курешевић.

Простор порте манастира Градац красиће и изложба „France eMotion“ Француског института у Србији. Изложба у простору  ће бити изложена и у центру Рашке након манифестације, од 14. до 19. јуна.

Радионицу Мозаик на којој учествују ученици основних школа воде Љиљана Ривић и Лела Грбић.

Гастрономску изложбу Рашког краја припремила су удружења  и Средња школа „Краљица Јелена“.

Сестринство манастира Градац у оквиру радионице Наше руке у додиру старих времена представиће изложбу сувенира који су инспирисани ликовним решењима из наше далеке прошлости  и духом времена у коме је живела краљица Јелена. Изложићемо огрлице, наушнице, медаљоне, привеске и друге предмете настале у поменутој радионици. Приликом израде коришћен је гипс, глина и други савремени и природни материјали.