У недељу 7. јануара служена је поноћна Литургија у манастирској капели која је била мала да прими све вернике из Градца, Рудна, Брвенице и Рашке који су дошли да најрадоснији празник прославе у задужбини краљице Јелене.

Јереј Никола Ћурчић у беседи се осврнуо на суштину љубави према Богу, према породици, према свему ономе што одликује и карактерише српски народ,као и на проблем беле куге и нестајања наших села, читавих крајева у Србији, који нажалост нису заобишли ни овај крај подсетивши на речи Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја из Божићне посланице:

„ Ништа нам, драга децо духовна, неће вредети ни држава, нити уређени градови и села, ни економски напредак коме толико тежимо, нити сва добра овога света, ако као народ постепено, али сигурно нестајемо, тојест ако више умиремо него што се рађамо. Нашим хришћанским прецима није било тешко да, током своје бурне историје, изнова, после најтежих искушења и невоља, а некада и дословце из пепела, васпоставе државу, привреду, културу и све оно што их је одувек чинило припадницима истински европске цивилизације. То им је сваки пут полазило за руком јер су њихови домови били испуњени вером, врлинама и снагом, док су им се деца изобилно рађала. Имајмо отуда на уму закон Господњи и опомињимо се нарочито заповести Божје дате прародитељима Адаму и Еви која гласи: „Рађајте се и множите се, и напуните земљу, и владајте њоме!“ (I Мојс. 1, 28). Стога, љубљени у Христу Исусу, немојмо занемаривати испуњавање ове заповести! И сâм Господ љубави својевољно пристаде да се оваплоти и поживи међу нама, а Рођењем од Дјеве Марије занавек освети и даде смисао материнству и рађању.“

Након богослужења, најмлађи су заједно са својим наставником Николом Михајловићем певали божићне песме Светог Николаја Жичког ,,Божић, Божић благи дан“, „Говори Господе“, „Маријо Славна“ и многе друге песме коју су научили на часовима и специјално за ову прилику. Деца су похваљена од стране присутних верника и свештеника што су увеличали прославу Божића у Градцу. Јутро је протекло у радости наступајућег празника.

Фото и текст : Никола Михајловић